MVM Vízerőmű Kft. | 4450 Tiszalök, Vízerőmű | Tel.: 42/278-233, 42/578-558 Fax: 42/278-433 Nagy kontrasztú változat Grafikus nézet

Tiszalöki Vízerőmű napkollektoros rendszere

Napkollektor:

A napkollektor a napsugárzás hőenergiájának hasznosítását teszi lehetővé közvetett módon úgy, hogy a kollektor felületére beérkező napsugárzás mintegy 60%-át egy abszorber réteg segítségével a kollektor belsejébe koncentrálja.

Ennek hatására a kollektor házban lévő levegő felforrósodik, természetes úton keringeni kezd, és ezáltal a kollektor házban kígyózó csövekben lévő közvetítő közeget felmelegíti. Miután a közvetítő közeg felmelegedett, egy szivattyú megindítja a keringést a kollektor és a hőhasznosító egység hőcserélője között.

A hőhasznosító egység lehet egy használati melegvíz tároló, egy központi fűtés rásegítő vagy egy úszómedence vízmelegítője is.

A Tiszalöki Vízerőmű üzemfenntartó műhelyi napkollektor rendszerének ismertetése:

A napenergia hasznosító berendezés, az időjárástól függően, naponta 200 liter +60°C hőmérsékletű használati melegvizet tud előállítani, melyet az üzemfenntartó műhely fizikai állományú munkavállalói napi zuhanyozásra használnak fel (4-5 fő).

A sík napkollektorok a műhely lapos tetős szerkezetén kerültek elhelyezésre, déli tájolással. A használati melegvíz tároló a meglévő 2db 200 literes villanybojlerrel lett sorba kötve, betáplálás felől nézve azok elé. Ezzel a kialakítással is biztosított a napenergiával felfűtött melegvíz hasznosítása, hiszen a villanybojlerek tápvizéül szolgál, amit napsütéses időjárás esetén már nem szükséges tovább fűteni.

Amennyiben a fogyasztás meghaladja a 200 literes napbojler kapacitását, a villanybojlerek „ráfűtenek”. A kollektorok és a hőhasznosító bojler közötti csővezetékben monopropilénglikol alapú, környezetbarát, nem mérgező, fagyálló folyadék kering. A keringtető szivattyút egy intelligens elektronika vezérli, mely a kollektor hőmérséklet és a bojler hőmérséklet közötti különbségre szabályozza a szivattyú fordulatszámát.

Tapasztalataink:

A 2011. július vége óta termelő berendezés eddigi üzemeltetési tapasztalatai azt igazolták, hogy a használati melegvíz előállításra fordított villamos energia mennyisége az üzembe helyezés óta eltelt időszakban a bázis időszakhoz képest kb. 50%-kal csökkent.

A berendezés főbb műszaki paraméterei:

Típus: sík napkollektor

Száma: 3 db

Teljes felülete: 6,0 m2

Maximális teljesítménye: 4,2 kW


A Tiszalöki Vízerőmű irodaházi napkollektor rendszerének ismertetése:

A napenergia hasznosító berendezés a 2011. évben telepített üzemfenntartó műhelyi rendszerrel egyezően, az időjárástól függően, naponta 200 liter +60°C hőmérsékletű használati melegvizet tud előállítani, melyet a villamosüzemi munkavállalók napi zuhanyozásra használnak fel (3-4 fő).

A sík napkollektorok az irodaház lapos tetős szerkezetén kerültek elhelyezésre, déli tájolással. A használati melegvíz tároló a meglévő 1 db 200 literes villanybojlerrel lett sorba kötve, betáplálás felől nézve az elé. Ezzel a kialakítással is biztosított a napenergiával felfűtött melegvíz hasznosítása, hiszen a villanybojlerek tápvizéül szolgál, amit napsütéses időjárás esetén már nem szükséges tovább fűteni.

Amennyiben a fogyasztás meghaladja a 200 literes napbojler kapacitását, a villanybojler „ráfűt”. A kollektorok és a hőhasznosító bojler közötti csővezetékben monopropilénglikol alapú, környezetbarát, nem mérgező, fagyálló folyadék kering. A keringtető szivattyút egy intelligens elektronika vezérli, mely a kollektor hőmérséklet és a bojler hőmérséklet közötti különbségre szabályozza a szivattyú fordulatszámát.

Tapasztalataink:

A 2012. júniusától termelő berendezés eddigi üzemeltetési tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendszer július és augusztus hónapokban csaknem teljes mértékben kielégíti a villamosüzem használati melegvíz igényét és az eddigi adatok alapján, éves viszonylatban kb. 50%-os megtakarítást eredményezett.

A berendezés főbb műszaki paraméterei:

Típus: sík napkollektor

Száma: 3 db

Teljes felülete: 6,0 m2

Maximális teljesítménye: 4,2 kWELÉRHETŐSÉGEK:

TULAJDONOS / EGYEDÜLI TAG:

MVM Zöld Generáció Zrt.

Web:
https://zoldgeneracio.mvm.hu/


Tiszalöki Vízerőmű

4450 Tiszalök, Vízerőmű
Tel.: 42/278-233, 42/578-558
Fax: 42/278-433
E-mail:

Kiskörei Vízerőmű

3384 Kisköre, Vízerőmű
Tel.: 36/358-210, 36/558-338
Fax: 36/358-274
E-mail:
 


Egyéb, nem a villamos energia termeléssel kapcsolatos kérdéseivel, bizalommal forduljon:

www.kotivizig.hu (Közép - Tisza - vidéki Vízügyi Igazgatóság)
www.emvizig.hu (Észak - magyarországi Vízügyi Igazgatóság)

MVM Vízerőmű Kft. - www.tiszavizvizeromu.hu   Észrevételek: