MVM Vízerőmű Kft. | 4450 Tiszalök, Vízerőmű | Tel.: 42/278-233, 42/578-558 Fax: 42/278-433 Nagy kontrasztú változat Grafikus nézet

Kiskörei Vízerőmű napkollektoros rendszere

Vákuumcsöves napkollektor:

A megújuló energiaforrások közül a legnagyobb mennyiségben és ingyen rendelkezésünkre álló energiaforrás a napenergia. A napkollektor a napsugárzás energiájából közvetlenül hőenergiát állít elő, mely hasznosítását valamilyen folyadék, hőcserélő közeg felmelegítésével teszi lehetővé. Ezt a felmelegített folyadékot tudjuk tovább használni a melegvíz- vagy fűtési rendszerünk energiatakarékosabb működtetésére.

A vákuumcsövekről röviden annyit, hogy az ikerüveges változat alapötlete a termoszüvegektől ered. A dupla üvegfal belső felére gőzöléses eljárással hordják fel a fényelnyelő abszorber réteget. A külső üvegcső teljesen átlátszó. A napsugárzás energiája a belső üvegcső felületén hővé alakul, melyet az üvegcső belsejében elhelyezett fűtőcső továbbít a gyűjtőegységbe. Innen a rendszerben keringtetett folyadék a víztartályba szállítja az átvett hőt. A két üvegcső közötti térben nagy vákuum van, ami az igen jó hőszigetelést biztosítja. A vákuumcsöves kollektor ennek következtében hatékonyabban alkalmazható borús és hideg időjárási körülmények között, mint a síkkollektor.

A Kiskörei Vízerőmű használati – melegvíz készítő napkollektoros rendszerének ismertetése:

A rendszer 2 db, heatpipe vákuumcsöves, SP-S58/1800A-30 típusú napkollektor felhasználásával került kivitelezésre, amely az időjárástól függően naponta 500 liter, maximum 75 °C hőmérsékletű használati melegvizet tud előállítani. Az előállított melegvíz az erőmű szárnyépületének alvízi helyiségeiben (mosdókban, zuhanyzókban, étkezőkben, irodákban) kerül felhasználásra, elsősorban zuhanyozás, kézmosás és takarítás céljára.

A vákuumcsöves kollektorok a lépcsőház lapos tetején, előre elkészített fémvázas tartószerkezeten, déli irányba tájolva, 40 fokos dőlésszögben nyertek elhelyezést.

Az 500 literes használati melegvíz (HMV) tároló, a szárnyépület légudvarában került elhelyezésre.

A kollektorok és a HMV tároló hőcserélője közötti csővezeték környezetbarát, biológiailag lebomló, egészségre nem káros Tyfocor LS szolár-folyadékkal van feltöltve, melynek szabályozott keringtetését egy vezérelt szolár egység végzi.

A HMV tároló egy cirkuláltatott vízvezeték hálózat közbeiktatásával az épületrész 5 db villanybojlerének előtétjeként szolgál. Ezzel a kialakítással biztosított a napenergiával felfűtött melegvíz hasznosítása, hiszen ez a cirkuláltatott melegvíz szolgál az 5 db villanybojler tápvizéül, amit napsütéses időjárás esetén már nem szükséges tovább fűteni villamos energiával. A villamos ráfűtésre csak abban az esetben lehet szükség, ha a napi melegvíz fogyasztás meghaladja a HMV tároló kapacitását, vagy az időjárási viszonyok miatt a napkollektorok nem tudják biztosítani a szükséges hőmennyiséget.

Tapasztalataink:

A 2012. december 15-től termelő berendezés eddigi üzemeltetési tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló 2012. évi bázis adatokhoz viszonyítva az üzembe helyezés óta eltelt időszakban közel 60%-os villamos energia megtakarítást tudtunk elérni.ELÉRHETŐSÉGEK:

TULAJDONOS / EGYEDÜLI TAG:

MVM Zöld Generáció Zrt.

Web:
https://zoldgeneracio.mvm.hu/


Tiszalöki Vízerőmű

4450 Tiszalök, Vízerőmű
Tel.: 42/278-233, 42/578-558
Fax: 42/278-433
E-mail:

Kiskörei Vízerőmű

3384 Kisköre, Vízerőmű
Tel.: 36/358-210, 36/558-338
Fax: 36/358-274
E-mail:
 


Egyéb, nem a villamos energia termeléssel kapcsolatos kérdéseivel, bizalommal forduljon:

www.kotivizig.hu (Közép - Tisza - vidéki Vízügyi Igazgatóság)
www.emvizig.hu (Észak - magyarországi Vízügyi Igazgatóság)

MVM Vízerőmű Kft. - www.tiszavizvizeromu.hu   Észrevételek: